Onderhoud

Hoe zorg je voor de Dreamy Dahlia’s

Een Dahlia is niet echt heel veeleisend

Een Dahlia is niet echt heel veeleisend, het maakt niet veel uit op wat voor grond het geplant wordt. In de volle grond (tuin) of op een pot. Zorg er wel voor dat overtollig water makkelijk weg kan, Dahlia’s hebben een hekel aan natte voeten!

Dahlia's hebben een hekel aan vorst

Dahlia’s hebben ook een hekel aan vorst! Dat kunnen ze echt niet veel hebben. Daarom planten wij de gevoelige stekjes pas NA IJsheiligen in de tuin! Omdat het even duurt voordat een knol uit haar winterslaap is (afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid (5-15 dagen) kunt u een Dahliaknol wel al iets onder de grond ingraven in uw tuin. En dan maar wachten…

Onze tip
TIP:

Plant in april een Dahlia op een pot

Plant in april een Dahlia op een pot (knol of stekje) en plaats de pot in uw vensterbank of kas! Erg leuk om dit groeiproces van dichtbij te zien. Na enige tijd zal er een plantje van ca. 10 cm hoog zijn gegroeid. Om een mooie breed uitgegroeide plant te verkrijgen kunt u er voor kiezen om de Dahlia te toppen. Gewoon, hup, even de top er uit knijpen en klaar.

Overwinteren

De hielstek Dahlia’s zijn beter de winter door te halen dan topstek Dahlia’s. Over het algemeen moet de Dahlia droog (maar niet uitdrogen) bewaard worden bij een temperatuur ergens tussen de 5 en 10 ºC. De dahliaknol kan slecht tegen tocht! Wij bewaren de dahliaknollen in een afgesloten koelcel bij ca. 9 ºC in goed volle gaasbakken en zorgen dat de knollen niet uitdrogen. Bij u is de beste bewaarplek vaak de vorstvrije garage of een vorstvrije kas.

Het kan ook anders: laat het aan de natuur over! Mijn pol Dahlia ‘Bright Eyes’ is in mijn eigen tuin 10 jaar trouw terug gekomen zonder enige vorm van bescherming! Nu is mijn tuin niet schoon als het winter wordt; dat doe ik pas in het voorjaar (ook beter voor al het leven in uw tuin!). Maar toch, 10 jaar lang op hetzelfde plekje is knap! De late winter van 2018 heeft ‘Bright Eyes’ toch genekt. Ach, nu kan er een ander mooi soortje op die plek!

Verzorging

Vocht

Een Dahlia heeft best regelmatig water nodig. Zeker de grote, donkerder groene planten verdampen veel water. Schrik niet van een slap blaadje of een hangend bloemeke. Snel water geven en daarna nog eens! Goed opletten en dan beloont de Dahlia u met een zee aan bloemen.

Voeding

Een Dahlia mag ook regelmatig worden voorzien van wat voeding. Niet te veel, niet te weinig. Let op dat er vooral wat kaliumoxide (K2O) in de voeding zit, erg belangrijk! Als u teveel voeding (vooral in de vorm van stikstofoxide (NO3)) aan de plant geeft, dan wordt deze lang en slap en dat willen we natuurlijk niet. Ook hier opletten dus! Houdt u er rekening mee dat de potgrond al een basisvoeding heeft.